Lansat în premieră la Berlin în decembrie 2016, la invitația ICR „Titu Maiorescu” Berlin, „Isvor. Constantin Brâncuși”, cel mai nou proiect artistic al ansamblului Imago Mundi, a fost itinerat în perioada 18 – 23 iunie 2017 într-un turneu european: o serie de patru concerte-spectacol susținute în Belgrad (Serbia), Budapesta (Ungaria), Graz și Viena (Austria). Programul are durata de aproximativ o oră și este încadrabil în curentul „crossover” – muzică originală de factură cult-contemporană, ecouri tradiționale și minimalism american, un performance susținut vizual de proiecții foto/video mixate în timp real.

Proiectul „Isvor. Constantin Brâncuși” este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reconstituire – vizuală și sonoră – a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Compozițiile muzicale îi aparțin lui Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu și sunt susținute vizual de lucrări foto-video semnate de Florin Ghenade, respectiv de proiecții video mixate în timp real de Cristian Stănoiu.

Proiectul este co-finanțat de AFCN în cadrul sesiunii de finanțare I/2017 și este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (prin ICR Viena și ICR Budapesta), Ambasada României în Republica Serbia, Ambasada României în Republica Austria / Consulatul Onorific la Graz, Salonul Bank Austria din Altes Rathaus, Casa Benczúr, Happy Tour, eBrain. Sponsori: EIT Forum Auto, Editura Spandugino.

Aflați mai multe pe site-ul proiectului: ontour.imagomundi.ro