Skip to main content

Comunicat de presă: Arrels Musicals – Imago Mundi de Gira per Catalunya

By 22 august 2023noiembrie 22nd, 2023comunicate, noutăți4 min read

În perioada 6 – 10 septembrie 2023, Asociația Culturală ISVOR va prezenta „Arrels Musicals – Imago Mundi de Gira per Catalunya”, o serie de 4 concerte extraordinare de promovare a muzicii românești în spații culturale emblematice din Spania, provincia Girona.

Proiectul își propune să contribuie la creșterea vizibilității culturii române și a interesului pentru aceasta prin promovarea în Catalonia a unui program artistic interdisciplinar original de recuperare și reinterpretare a patrimoniului imaterial, inspirat din viața și opera lui Dimitrie Cantemir, George Enescu și Constantin Brâncuși și imaginat de unul dintre cele mai creative și apreciate ansambluri din România, Imago Mundi.

Turneul debutează pe 6 septembrie în Girona, capitala provinciei, cu un concert la Centrul Cultural La Mercè, desfășurat sub egida Festivalului Internaţional George Enescu – categoria evenimente conexe în străinătate. Acesta va fi urmat de concerte la Castelul Calonge – Calonge (8 septembrie), Teatrul El Casal – Amer (9 septembrie) și Sala de Evenimente a Primăriei – Riudellots de la Selva (10 septembrie).

Asociația Culturală Isvor propune publicului catalan o producție artistică originală, o experiență culturală unică, în care muzica instrumentală este completată prin proiecții video mixate în timp real, o instalație în mișcare ce susține scenografic universul sonor imaginat în spiritul și onoarea personalităților de marcă pe care le evocă.

Cu o bogată experiență acumulată de-a lungul celor 22 ani de existență, primit cu entuziasm la Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Istanbul, Londra, New York, Riga, Tunis sau Viena, ansamblul Imago Mundi a devenit cunoscut și apreciat datorită proiectelor de prezentare a muzicii vechi și tradiționale românești într-o manieră inovatoare, adaptată publicului contemporan. Discografia formației cuprinde o serie impresionantă de albume dedicate (și inspirate din opera) unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai culturii române și universale: Isvor. Dimitrie Cantemir (2012), Isvor. George Enescu (2016), Isvor. Constantin Brâncuși (2017), Gnossos (dedicat lui Erik Satie, 2021), DANSate (dedicat lui Béla Bartók, 2022).

Imago Mundi sunt: Adrian Buciu – flaute; Oana Ivașcu – oboi,  Ștefan Barbu – vioară;  Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – compoziții, chitară, cobză; Andreea Ţimiraș – violoncel; Daniel Ivașcu – percuție; Cristian Stănoiu – proiecții video live.

Fondată în 2016 de Oana și Daniel Ivașcu, Asociația Culturală ISVOR inițiază, dezvoltă sau coordonează proiecte culturale în colaborare cu organizații din România și din străinătate, promovează creativitatea românească în context contemporan și susține prezența culturală națională pe scena internațională. Cei 7 ani de activitate înseamnă: 17 proiecte culturale; 224 participanți (artiști / specialiști); 51 evenimente în 39 localități din 7 țări; 43 ateliere creative în 17 școli rurale din România pentru 2.416 elevi; 125 parteneriate naționale și internaționale; peste 13.600 spectatori; peste 895.000 impact online.

„Arrels Musicals – Imago Mundi de Gira per Catalunya” este un proiect organizat de Asociația Culturală ISVOR în parteneriat cu Idea Gestion Cultural și cofinanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Primăria Girona, Centrul Cultural La Mercè, Primăria Calonge i Sant Antoni, Primăria Amer, Primăria Riudellots de la Selva, Ambasada României în Regatul Spaniei, Consulatul General al României la Barcelona, Festivalul Internațional George Enescu, Artexim.

Mai multe informații despre turneu, programul artistic și participanți sunt disponibile pe website-ul dedicat, bilingv (catalană / română): https://arrelsmusicals.isvor.ro/ro/

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.