Skip to main content

7 eMotions – ce nu știm despre ce simțim: coaching emoțional în sesiuni online dedicate artiștilor

By 20 septembrie 2022octombrie 1st, 2022evenimente, noutăți7 min read

Atelierele „7 eMotions – ce nu știm despre ce simțim”

coaching emoțional în sesiuni online dedicate artiștilor

În cabinetul de psihoterapie cei mai mulți oameni vin aduși de emoțiile lor: fie că sunt copleșitoare, fie că sunt neadecvate situației, fie pentru că sunt absente. Oamenii ar vrea să le schimbe – și descoperă cât de incontrolabile sunt, în pofida efemerității lor.
Totodată, despre emoții am putea spune, ca și despre artă: am putea trăi și fără ele, dar ce sens ar mai avea viața? De ambele avem nevoie pentru a fi complet umani. Dave Eggers spune: „Cu arta vine și empatia. Ne permite să privim prin ochii altcuiva și să îi cunoaștem eforturile și zbaterile. Ne lărgește imaginația morală și face imposibilă acceptarea dezumanizării altora. În lipsa artei, devenim mici ca popor: miop, needucat și crud.” În orice societate vor exista și oameni lipsiți de empatie și de sensibilitate; arta face posibil ca numărul acestora să rămână în zona minorității.
Dincolo de savoarea pe care o dau vieții, emoțiile au o funcție evolutivă precisă; aceea de a ne pregăti să reacționăm rapid la evenimentele importante din mediu. Părinții ne oferă, de când ne naștem, prima școală emoțională. Arta este șansa noastră de a rafina și aprofunda această primă cunoaștere emoțională pe tot parcursul vieții.
Adina Paula Borta – psihoterapeut și coach în practica privată, cu experiență în educație și în managementul capacităților profesionale în organizații. Membră în diverse asociații profesionale, Adina este pasionată de actualizarea potențialului uman, de explorarea și dezvoltarea sistemului de valori individual. Interesul pentru diversitatea modalităților de conectare la realitate și pentru munca de creație continuă pe care o numim Viața i-au susținut și o inițiativă de cercetare independentă pe tema empatiei ca modalitate directă, nemediată rațional, de conectare la lumea exterioară. În cadrul proiectului „7eMotions”, Adina va folosi din toate aceste experiențe ce e potrivit pentru a crea, împreună cu participanții, o experiență autentică și cu sens.
„De câte ori am fost întrebată «Ce să fac ca să simt mai mult?» răspunsul meu era mereu: «Mergi la teatru; la spectacole de dans și la concerte». În acest proiect propunem calea în sens invers: invităm artiștii în laboratorul de explorare a emoțiilor. Cu instrumentele de coaching și art terapie oferim artiștilor posibilitatea de a-și explora – într-un mediu sigur si interactiv – țesătura propriilor emoții, așa cum se desfășoară ele în viața lor, în procesele de creație artistică și în afara acestora. Ne vom concentra atenția pe cele șapte emoții universale, adresând diversitatea situațiilor declanșatoare și a trăirilor emoționale, diversitate care – în cazul artiștilor – e, uneori, deopotrivă o binecuvântare și o povară. Complexitatea și intensitatea emoțiilor le stimulează creativitatea, dar acestea vin și cu solicitări aparte în a le exprima, manifesta și regla.”
Atelierele „7 eMotions – ce nu știm despre ce simțim” vor consta într-o serie de șase întâlniri online de grup, dedicate artiștilor, care își propun:
– să creeze un spațiu virtual în care artiștii pot să se conecteze, să se simtă ascultați, văzuți și înțeleși;
– să le ofere acestora un cadru sigur în care să poată explora propria relație dintre emoții și arta pe care o practică;
– să poată identifica declanșatorii personali pentru emoțiile care le creează dificultăți;
– să își extindă cunoașterea nuanțelor diferitelor stări emoționale;
– să poată descoperi modalități noi de a relaționa cu propriile mecanisme emoționale.
Exprimarea deschisă însoțită de curiozitate și interes pentru diferite aspecte ale vieții emoționale și explorarea ghidată a acestora contribuie la o înțelegere mai clară a acestora, la creșterea sentimentului de putere, a încrederii și la reconectarea cu motivațiile personale.
Ne dorim ca, în urma sesiunilor de coaching, participanții să se simtă bineveniți în spațiul artistic, dar și în cel al societății, susținuți și valorizați, reconectați la bogăția potențialului propriu.
Sunt invitați să participe artiști cu vârsta peste 18 ani, indiferent de aria de manifestare – arte vizuale, arte performative etc.
Fiecare întâlnire are durata de 90 minute și se desfășoară online, via Zoom, iar numărul participanților este limitat la 15.
Participanții sunt rugați să se conecteze cu 5 minute înainte de ora anunțată pentru eveniment, să se asigure că sunt într-un spațiu unde nu vor fi perturbați pe durata atelierului și să aibă pregătite coli de desen, culori și pensule / creioane colorate / plastilină, după preferință.
Cu o excepție, fiecare atelier este dedicat uneia dintre cele 7 emoții.
CALENDARUL ATELIERELOR:
– Marți, 27.09. 2022 orele 18:30 – 20:00 – Surpriza
– Joi, 29.09.2022, orele 10:30 – 12:00 – Frica
– Marți, 4.10.2022, orele 18:30 – 20:00 – Furia
– Joi, 6.10.2022, orele 10:30 – 12:00 – Dezgustul și disprețul
– Marți, 11.10.2022, orele 18:30 – 20:00 – Tristețea
– Joi, 13.10.2022, orele 10:30 – 12:00 – Bucuria
ÎNSCRIERI:
Înscrierile se fac pe Whatsapp la numărul 0721 268 701, precizând atelierele / datele la care doriți să vă înscrieți (consultați calendarul). Locurile sunt limitate, așadar vă rugăm să vă înscrieți doar la atelierele la care știți că veți putea participa.
Locurile disponibile se ocupă în ordinea înscrierii, iar participanții vor primi link-ul Zoom în ziua evenimentului pe contul Whatsapp de pe care a fost făcută înscrierea.
PRECIZARE: discuțiile purtate în cadrul atelierelor „7 eMotions – ce nu știm despre ce simțim” rămân private și nu vor fi înregistrate / difuzate. Totuși, din motive de documentare și promovare a proiectului, Asociația Culturală ISVOR (organizatorul proiectului cultural „7 eMotions”) va face câteva capturi de ecran (printscreen / imagini statice) în timpul discuțiilor. Trimițând mesajul pentru înscriere, participanții consimt că sunt de acord cu condițiile de participare.
Evenimentul face parte din proiectul cultural „7 eMotions”, organizat de Asociația Culturală ISVOR și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Parteneri: ICR New York, Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Filosofie / Universitatea din București. Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile si Nopti, Bookhub.ro, Agenția de cArte, România Pozitivă, pilgrim.project, ConnectArts.
Proiect cultural co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.