Lansat în premieră la Berlin în decembrie 2016 (la invitația ICR „Titu Maiorescu” Berlin), „Isvor. Constantin Brâncuși” (cel mai nou proiect artistic al ansamblului Imago Mundi) va fi itinerat în perioada 18 – 23 iunie într-un mini-turneu european: o serie de patru concerte-spectacol susținute în Belgrad (Serbia), Budapesta (Ungaria), Graz și Viena (Austria). Programul are durata de aproximativ o oră și este încadrabil în curentul „crossover” – muzică originală de factură cult-contemporană, ecouri tradiționale și minimalism american, un performance susținut vizual de proiecții foto/video mixate în timp real.

Proiectul „Isvor. Constantin Brâncuși” este dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat; este o reconstituire – vizuală și sonoră – a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Astfel, lucrările ce alcătuiesc programul muzical sunt inspirate de muzica tradițională oltenească; muzica Mariei Tănase (poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși); muzica lui Erik Satie (compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român); sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.

Compozițiile muzicale îi aparțin lui Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu și sunt susținute vizual de lucrări foto-video semnate de Florin Ghenade, respectiv de proiecții video mixate în timp real de Cristian Stănoiu.

Proiectul este co-finanțat de AFCN în cadrul sesiunii de finanțare I/2017 și este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (prin ICR Viena și ICR Budapesta), Ambasada României în Republica Serbia, Ambasada României în Republica Austria / Consulatul Onorific la Graz, Salonul Bank Austria din Altes Rathaus, Casa Benczúr, Happy Tour, eBrain. Sponsori: EIT Forum Auto, Editura Spandugino.

Aflați mai multe pe site-ul proiectului: ontour.imagomundi.ro