GNOSSOS” este un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie, plecând de la „Gnossiennes”, seria sa de compoziții pentru pian scrisă acum 130 de ani.

Ansamblul Imago Mundi, cunoscut pentru proiectele sale de reevaluare a muzicii tradiționale românești din perspectivă contemporană, și-a propus să cerceteze creația franceză de inspirație românească de la sfârșitul secolului XIX – posibilă grație Expoziției Universale de la Paris din 1889. În urma proiectului a rezultat un album muzical original prezentat publicului într-o producție video-art semnată de Florin Ghenade și Irinel Cîrlănaru.

Compozițiile Imago Mundi au fost prezentate publicului într-un eveniment live găzduit de Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) în luna noiembrie 2021, concert comentat vizual prin proiecții video mixate în timp real, într-un performance video cu imagini originale realizate de Cristian Stănoiu. Ulterior, producția audio/video a fost prezentată în showcase-uri multimedia precum și prin distribuire online.

În același timp proiectul „GNOSSOS” își asumă un rol educativ, prin realizarea unei serii de 3 scurte filme de prezentare / materiale educative despre primele 3 „Gnossiennes” (din totalul celor 7 scrise de Erik Satie), prezentate și explicate de pianistul și compozitorul Andrei Petrache. Cele trei filme au fost promovate printr-o campanie online și offline ce i-a invitat pe liceeni și studenți să experimenteze cântatul la pian, dar și să se familiarizeze cu muzica lui Erik Satie. Tinerii au fost invitați să viziteze instalația audio/video „Gnossienne” pentru o experiență educațională interactivă, imersivă, în cadrul căreia au putut cânta pe o claviatură electronică asistată de o aplicație de învățare a „Gnossiennes”-lor (cu clape iluminate pentru indicarea pozițiilor corecte ale degetelor).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1

„Gnossos” este disponibil pe site-ul dedicat – gnossos.imagomundi.ro

Imago Mundi sunt: Oana Ivașcu (oboi), Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (compoziție, chitară), Adrian Buciu (flaute), Ștefan Barbu (vioară), Andreea Țimiraș (violoncel), Daniel Ivașcu (percuție), Cristian Stănoiu (proiecții video live).

Echipa proiectului este formată din Oana Ivașcu – producător și manager, Florin Tudor – regizor muzical, Andrei Barbu – inginer de sunet, Florin Ghenade, Irinel Cîrlănaru – video, Adelina Mariș – responsabil comunicare, Daniel Ivașcu – graphic & web designer.

Proiectul „GNOSSOS” este organizat de Asociația Culturală ISVOR și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în cadrul sesiunii I/2021. Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), Institutul Francez din România la București. Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și nopți, IQads, BookHub, Agenția de cArte, România Pozitivă, Pilgrim Project, ConnectArts.